Prof. Dr. Elektron Kebebew İle Röportaj

1. Endokrin cerrahinin tanımına ne girmektedir? Ne kadar ileri gitmelidir?
 
Tiroid, paratiroid ve adrenal bezlerin cerrahi hastalıkları ile pankreas ve gastrointestinal yolağın nöroendokrin tümörleri üzerine klinik uzmanlaşmadır.
 
 
2. Neden endokrin cerrahiyi seçtiniz? Endokrin cerrahisi için eğitiminiz sırasında karşılaştığınız engeller nelerdi?
 
Tüm tıbbi eğitimimi San Fransisko’da Kaliforniya Üniveristesinde aldığım ve eğitimimin erken bir döneminde Endokrin Cerrahisi kürsüsünün başkanlarından biri olan Dr. Orlo H. Clark’la çalıştığım için endokrin cerrahiyi seçmem doğal bir seçimdi. Onun alan üzerine ilgisi ve bilimsel merakı bulaşıcıydı.
 
 
3. Endokrin cerrahı minimal invaziv cerrahi ile ne kadar ileri gidebilir? Bu kamçılayıcı bir durum mudur yoksa dikkatli mi olmalıyız?
 
Yeni teknolojinin uygulanması ve hasta sonuçlarının dikkatli değerlendirilmesi cerrahi ilerlemenin köşe taşıdır. Minimal invaziv cerrahi adrenal bez hastalıklarında hasta sonuçlarını dramatik olarak iyileştirmiştir ancak tiroid gibi organlarda sonuçlarının halen beklenip görülmesi gerekmektedir. Bu gelişmeleri uygulayacak olanlar; yeni yaklaşımların diğer birçok faktörler ile birlikte hasta sonuçları ve maliyet açısından iyi olup olmadığını değerlendirebilme konusunda en bilgili biz olduğumuz için, endokrin cerrahlar olmalıdır 
 
4. Bildiğim kadarıyla Türk meslektaşlarınız ile iletişim halindesiniz. Bu tecrübenize dayanarak, Türkiye’deki endokrin cerrahi ile ilgili görüşünüz nedir?
 
Bence Türkiye’deki endokrin cerrahi olgulaşmış ve gelişmiş bir alandır. Birçok Türk endokrin cerrahı bizim cerrahi derneklerimizin üyeleridirler.
 
 
5. ABD ile işbirliğini teşvik için Türk endokrin cerrahlarına önerileriniz nelerdir?
 
Günlük yaşamlarımızın bütününde daha global bir dünyaya doğru gittiğimizden endokrin cerrahisi uzmanlığı eğitiminin uluslararası olarak standardizasyonu, herkese danışmalık sağlanması, bazı endokrin neoplazilerin nadir olmaları nedeniyle tedavi sonuçlarını değerlendirebilmemiz açısından anlamlı verilere sahip olabilmemiz için uluslararası konsorsiyum ve işbirliği gerektirdiğinden paylaşılmış veritabanlarının oluşturulması üzerine işbirliği fırsatlarına sahip olmalıyız.   

 Dr. Elektron Kebebew'ın İngilizce CV'sine ulaşmak için tıklayınız...

 Dr. Elektron Kebebew'ın Türkçe CV'sine ulaşmak için tıklayınız...