Prof. Dr. Hang Seok Chang ile Röportaj

1-Bir genel cerrah ve endokrin cerrahisi uzmanı olmak konusunda en çok kimden esinlendiniz?

Yaşamımda 3 yol göstericim vardı.
     İlk olarak, Gi-ryeo Jang, MD-PhD. Kore Cerrahi Topluluğu’nun öncülerindendi. Bütün yaşamını yoksul hastalara adadı ve Kore’de bir sosyal sigorta sistemi kurdu. Ayrıca babamın hocası ve yol göstericisiydi. Babamdan sonra ailemizde 5 cerrah var; bundan dolayı babamın büyük bir cerrahlar ailesi olmamıza fırsat tanıdığını düşünüyorum.
     İkinci olarak, babam Im Soo Chang, MD-PhD. Profesör Gi-ryeo Jang’ın rehberliği altında yetişti ve yaşamını tıpkı hocası gibi adayıp en saygın cerrahlardan biri oldu.
     Üçüncü olarak söylemek istediğim, Kore Baş & Boyun Cerrahisi ve ayrıca Endokrin Cerrahisinin kurucusu Cheong Soo Park, MD-PhD. Şimdi 74 yaşında olmasına karşın, hala benimle birlikte Yonsei Üniversitesi’nde aktif olarak çalışıyor. Genellikle bütün cerrahlar ona saygı duyar. Onun öğrencisi olduğum için gurur duyuyorum.

2-Asya Endokrin Cerrahi Topluluğu, gelişme döneminde ne tür engellerle karşılaştı?

Asya Endokrin Cerrahlar Derneği 1988 yılında, Amerikan Endokrin Cerrahlar Derneği'nden 9 yıl sonra kurulmuştur. Japonya, Tayvan ve Kore başta olmak üzere tüm Asya ülkeleri, bu alandaki akademik ve klinik gelişmelerle ilgili oldukça istekli ve hevesli olmuşlardır. Bu çabalar sonucunda, Asya Endokrin Cerrahlar Derneği birçok ilerleme kaydederek günümüzdeki seviyesine ulaşmıştır. Ancak, ne yazık ki, halen bazı Asya ülkeleri ekonomik durumları sebebiyle bize katılamıyorlar. Asya Endokrin Cerrahlar Derneği'nin önündeki tek ve en önemli engel budur, ancak yakın gelecekte iyileştirilebileceğini düşünüyorum.

3-Yeni teknolojilerin ve minimal invaziv tekniklerin cerrahi asistanlığı ve yan dal eğitimleri üzerindeki etkisiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Endoskopik cerrahi ile ilgilenmediğim için yanıtlaması zor. Yine de evrimle ilgili düşünürsek gerçekçi bir yanıta kolayca ulaşabileceğimizi sanıyorum. Bence gelişmeler, kullanıcıların gereksinimleri aracılığıyla ilerliyor. Bundan dolayı, temel ve ana cerrahi tekniklerin öğrenilmesinin ardından, yeni teknolojileri kullanmanın ya da minimal invaziv teknikleri öğrenmenin sorun olmayacağını düşünüyorum.

4-Genç cerrahlara endokrin cerrahiyi önerir misiniz? Bir endokrin cerrahı olma konusunda aldığınız en iyi tavsiye neydi?

Şimdi, bu kolay ve açık. Genç insanlara bir endokrin cerrahı olmalarını binlerce kez önereceğime eminim. Cerrah, bu alanda kolay ve küçük bir klinik olgu için bile mantıklı ve akademik olmalıdır. Başka bir deyişle endokrin cerrahisi, çalışmak ve klinik olarak uygulamak için oldukça ilginç ve heyecan duyulması gereken bir branştır.
     Endokrin cerrahı olmak üzerine en iyi tavsiye ile ilgili olarak, babam her zaman bana ve erkek kardeşime şöyle derdi “Yaşamınızı hastalara adayın. Doktorlar para kazanma odaklı olmamalıdırlar. Ödülünüz böylece daha onurlu ve yüksek değerli olacaktır, çünkü o insan yaşamı ve mutluluğu olacaktır.”
     Bu sebeple ben de endokrin cerrah olmak isteyen genç meslektaşlarıma şunu öneririm, “Elinizden gelenin en iyisini denerseniz, bu alanda her zaman karşılığını alırsınız; bu bir hastanın yaşamı ya da akademik başarı biçiminde olabilir.”