Endoskopi Davası Cerrahlar Lehine Sonuçlandı

Türk Gastroenteroloji Derneği'nin Sağlık Bakanlığı'na karşı açtığı "Genel Cerrahi ve İç Hastalıkları uzmanlarının endoskopi yapmalarının engellemeyi" hedefleyen dava 27.5.2009 tarihinde sonuçlandı.

Dava 10.01.2008 tarihindeTürk Gastroenteroloji Derneği'nin Ankara İdare Mahkemesine verdiği dilekçe ile açılmıştı. Daha sonraki süreçte Türk Cerrahi Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ve Türk Cerrahi Gastroentereloji Endoskopi Derneği davaya müdahil olarak katıldılar. 5.12.2008 tarihinde Ankara 14. İdare Mahkemesinde duruşma yapıldı. Bu duruşmaya Derneğimizi temsilen Dr. Haldun Gündoğdu katıldı. Dr. Gündoğdu'nun mahkemede yaptığı konuşmanın özet metnini aşağıda görebilirsiniz. Mahkeme Heyeti aldığı ara kararla Yüksek Öğretim Kurumu ve Sağlık Bakanlığı'ndan görüş istedi. Sonuçta, ayrıntılı metnini ekli dosyada görebileceğiniz, ders niteliğindeki gerekçelerle oybirliği ile davanın reddine karar verdi. Doğal süreç gereği, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açıktır.

Umarız ve dileriz ki Gastroenterolog meslektaşlarımız bundan sonraki süreçte, Yüce Yargı'yı bu konuyla gereksiz yere meşgul etmek yerine, daha önce Türk Tabipleri Birliği aracılığı ile başlayan uzlaşı sürecine devam etmeyi tercih ederler ve böylece "bilimsel konuların bilim insanları tarafından geliştirilmesi" mantığı ile iki camianın olumlu adımlar atmasına destek olurlar.

Saygılarımızla
Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu 

Mahkeme Kararı Metni için tıklayınız